PODPORA VODSTVA JE KLJUČNA

Ste že kdaj v podjetju/organizaciji začeli odličen HR projekt, ki v praksi nikoli ni zares zaživel ali pa “prehodil pot polno trnja in kamenja”, se je sicer realiziral, nikdar pa zasijal v polnem siju?

Kje se je zataknilo?

Kot dober izgovor sicer lahko najdemo denimo pomanjkanje financ, časa ali kaj podobnega. Največkrat gre pa za pomanjkanje “žara”, “ognja” “navdušenja” za projekt in kar je ključno pomanjkanje podpore najvišjega vodstva.  Tako je tudi pri uvajanju internega coachinga in razvojem internih coachev.

Zato preden začnete s projektom pridobite “sponzorje in ambasadorje” projekta uvajanja internega coachinga v najvišjem vodstvu.  HR-u je lahko pri uvajanju interneega coachinga najbolj v oporo in pomoč nekdo, ki je coachinga bil deležen tudi sam in ima pozitivno izkušnjo. Običajno organizacije za najvišje vodstvo najamejo externe coache, kar je največkrat tudi najboljši začetek. Vsak, ki je vključen v sistematičen proces coachinga, kaj hitro opazi spremembe pri sebi in si lahko predstavlja učinek, če je coachinga deležno več sodelavcev.  Lahko se “zatakne”  pri kalkulaciji, koliko sodelavcem organizacija lahko omogoči externi coaching. In tu je razvoj internih coachev in internega coachinga rešitev, ki je za organizacijo dolgoročna in finančno najugodnejša rešitev.

Kdo naj bo interni coach?

Če želite dolgoročno rešitev, povabite k sodelovanju sodelavce, ki v tem vidijo izziv, poslanstvo in si želijo osebnega razvoja na tem področju. To so sodelavci, ki so empatični, znajo poslušati, so prožni, sprejemajo različnost, spoštujejo zaupnost…  Z dobro pripravljenim povabilom in jasnimi pričakovanji, lahko zaupate, da se bodo javili pravi :).  Zagotovite jim ustrezno usposabljanje in tudi po zaključenem usposabljanju kontinuiran razvoj, redna srečanja, supervizijo… Idealno je, da so vključeni tudi v stanovska združenja coachev, da lažje sledijo trendom in za svoj razvoj naredijo kaj tudi sami.  V odvisnosti od velikosti organizacije, naj bo nabor internih coachev dovolj  velik, da coaching lahko zaživi in da vsak, ki si želi sistematičnega coachinga v določenem obdobju lahko najde coacha zase.

Tudi če v začetku ne stopite takoj na pot razvoja internih coachev in razvojem sistema internega coachinga, lahko k dvigu kakovosti dialoga v organizaciji in tudi v odnosu do strank prispevate z razvojem vodij za oporabo coaching veščin. Tako jih opremite z orodji za učinkovitejše vodenje in bodo znali:

  • voditi sodelavce in teame k doseganju izjemnih rezultatov,
  • opolnomočiti sodelavce in razvijati njihovo proaktivnost, odgovornost, ciljno usmerjenost in učinkovitost,
  • bolje razumeti stranke in sodelavce in graditi uspešna partnerstva z njimi,
  • bolje in učinkoviteje komunicirati, navezovati osebne in poslovne stike.

Poti do vzpostavljanja t.i. “coach-like culture”, kot jo imenuje naša trenerka Saima Butt so različne. Ene organizacije se lotijo usposabljanja internih coachev in kasneje opremljajo vodje s coaching veščinami, druge obratno, tretje istočasno. Uspešnost projekta ni toliko odvisna od zaporedja korakov, kot od tega, da je skrbno načrtovan, da so določeni cilji in kazalniki uspeha, evalvacije na poti do cilja in potrebne korekcije…  predvsem pa predanost vseh vključenih v projekt in podpora vodstva.

V današnjem videoizrezku on-line pogovora Saima  govori o tem, kako pomembna je podpora vodstva.

 

Konec oktobra bomo za prejemnike naših novic, ki so se na novice prijavili preko spletne strani do vključno danes, odprli posebno podstran, na kateri bo objavljen celotni pogovor, ki sicer ne bo javno objavljen. Če pa se se še niste prijavili na naše e-novice, se lahko prijavite preko spodje povezave in boste dostop do pogovora prejeli ob 4. 11. 2018 po 21:00 uri. Zakaj ravno takrat….napišemo v posebnem sporočilu. Bodite z nami :).

OBVEŠČAJTE ME

Več o tem, kaj je coaching  in zakaj postati coach najdete na povezavi

POSTANI COACH

Več o treningu, ki ga bo vodila Saima od novembra 2018 – junija 2019 preberete na povezavi:

VEČ O PROGRAMU

admin