Iščete bližnjice ali hitre in učinkovite rešitve?

Ali tudi vi takrat, ko potrebujete kakšno tehnično rešitev v aplikacijah, ki jih uporabljate, vprašanje pošljete v  širni splet? Zakaj bi izgubljali čas in energijo, če je kdo že našel rešitev.

Tako kot v življenju, tako tudi v aplikacijah, večino stvari lahko naredimo na različne načine. Ker v letošnjem letu veliko časa preživim v videokonferenčnem sistemu Zoom, sem se vprašala, ali ga uporabljam dovolj učinkovito. Ali obstajajo kakšne bolj učinkovite rešitve? Vprašanje o tem, kako biti učinkovit v Zoom-u sem vtipkala v brskalnik in širni splet mi je poserviral nešteto rešitev, prvih nekaj zadetkov pa se je nanašalo na to, kar že 100 % uporabljam (nastavitve, kako sklicati, host, co-host, …).  Pri približno desetem zadetku pa v članku vidim, da govorijo o bližnjicah. Torej zadevi, ki jih tudi sama uporabljam v večini namiznih aplikacij, le da ima Zoom svoja zaporedja tipk.  Ne bodi lena vtipkam v iskalnik, da iščem bližnjice v Zoom-u? Že prvi zadetek in tudi vsi naslednji na prvi strani so prikazovali točno to, kar sem iskala.  V tem digitalnem svetu je najbolj učinkovito, če uporabiš besedo bližnjica. Zakaj se nisem tega spomnila takoj? In seveda so prišla na površje prepričanja povezana z besedo bližnjica v vsakdanjem življenju, vrednote, … Če ta zapis bere nekdo, ki je informatik, se bo verjetno prekrižal ali pa prijel za glavo.  Nauk zgodbe pa je, da že preprosta beseda, kot je bližnjica, v življenjih vsakega od nas nosi svojo prtljago in prispeva k temu, kakšne barve, oblike, dioptrije, prepustnosti svetlobe, … so očala, ki jih nosimo, ko gledamo v širni svet.  S tem se coachi, trenerji, facilitatorji srečujemo vsak dan. Pri iskanju tehničnih rešitev, si je pa treba nadeti očala s filtrom “univerzalni računalniški jezik” :), pa bomo hitrejši in učinkovitejši :).

Z vami delim nekaj bližnjic oz. kombinacij tipk, ki vam pomagajo, da določno funkcijo vklopite/izklopite hitro, brez miške in iskanja, kje natančno na ekranu se nahaja ikonica, ki jo iščete.

Bližnjice v Zoom-u

Zgornje bližnjice so uporabne tako za gostitelja, kot udeležence. Seveda jih je še veliko več, pa tudi prilagodite si jih lahko v nastavitvah pod “Keyboard shortcuts”. Tam boste našli seznam vseh bližnjic za operacijski sistem, ki ga uporabljate. Posamezno bližnjico pa lahko spremenite/prilagodite.

Za gostitelja so med srečanjem uporabne predvsem (v oklepaju so bližnjice za iOS):

  • Utišaj vse razen gostitelja: Alt-M ( Command-Ctrl-M) – predvsem uporabno na dogodkih z veliko udeleženci, ko ima več udeležencev prižgane mikrofone in slišimo zvoke iz ozadja. Pazite, ker s tem utišate tudi svoje so-gostitelje, če jih imate.
  •  Odpri, zapri okno za deljenje ekran : Alt-S (Command-Ctrl-S)
  •  Začasno ustavi deljenje ekrana in ponovno deli: Alt-T (Command-Shift-T)

Ko enkrat obvladamo tehniko, se lahko v polnosti posvetimo udeležencem in z znanjem in veščinami, ki jih sicer uporabljamo v živo, kreativno najdemo načine, kako izvesti tudi virtualno. Lahko to naredite sami, ali pa se nam pridružite na katerem od naših treningov, kjer vas opremimo z metodami, tehnikami, spoznavanjem sodelovalnih orodij in predvsem izkušenj, kaj se je nam obneslo in kaj malo manj. Tako je pot učenja za vas krajša in bolj plodna, obogatena z izkušnjami soudeležencev in obeh trenerk. S 6.10.2020 odpira vrata nova skupina programa eFacilitator, veščine spletne facilitacije. Pridružite se nam, veseli vas bomo :).

Več o programu

Dragana P.