Ko se razveselimo posodobitve …

Ali tudi vi uporabljate Zoom za svoja spletna usposabljanja in/ali facilitiranje skupinskih procesov preko spleta?

Potem ste se verjetno, tako kot mi, razveselili posodobitve Zoom-a pred dobrim tednom :). Verzija 5.3.0  prinaša precej novih funkcionalnosti,  zame osebno pa najbolj izstopata dve:

  • možnost da v pogledu “Gallery View” vklopite možnost “Follow Host’s Video Order” in
  • možnost, da udeleženci sami izbirajo, v katero “Break Out” sobo želijo.

Zakaj ravno ti dve funkcionalnosti?

Prva je uporabna denimo pri izvedbi “virtualnega kroga”, Check-in in Check-out aktivnosti ali pa ko udeleženci postavljajo vprašanja  (običajno z “dvigom roke” – na gostiteljevem ekranu se razporedijo po zaporedju, kat so dvignili roko) .  Če imate vklopljeno možnost “Follow Host’s Video Order”  vaši udeleženci vidijo ostale udeležence v enakem zaporedju kot vi in vedo, kdo spregovori naslednji. Zmanjša se potreba po dodatni komunikaciji in prihrani čas.  Ko pa ta možnost ni vklopljena, nova posodobitev omogoča, da udeleženci sami s preprostim potegom z miško uredijo, kako želijo imeti razvrščene ostale udeležence. Tudi to je ena izmed novih funkcionalnosti v verziji 5.3.0 .

Break out sobe so bile že prej ena od velikih prednosti videokonferenčnega sistema Zoom, smo pa potrebovali precej kreativnih pristopov, kako omogočiti udeležencem prehajanje med sobami in izbiro sob. Verzija 5.3.0. omogoča, da izberemo možnost, da udeleženci sami izbirajo v katero “Break Out” sobo bodo šli, ne da bi jim zato morali podeliti pravice “co-host”.  To je predvsem uporabno pri izvedbi vseh tistih metod in aktivnosti, kjer je prehajanje med sobami oz. pri klasičnih izvedbah pogovornimi omizji, sestavni del metodologije (npr. agilne metode, svetovna kavarna, odprti prostor, proaktivna kavarna, …).  Funkcionalnost ni uporabna le zaradi prihranka časa in enostavnosti izvedbe, pač pa tudi iz stališča varnosti. Vloga “co-host” ima praktično skoraj vse pravice, ki jih ima glavni gostitelj srečanja, zato sem osebno do sedaj to možnost uporabljala le v zaključenih skupinah udeležencev, ki sem jih poznala.

Pomembna podrobnost: “Break Out” sobe lahko izbirajo in med njimi prehajajo le udeleženci, ki se povežejo preko računalnika in imajo naloženo posodobitev 5.3.0. , zato je pomembno, da jim že v vabilu napišete, da si posodobijo Zoom.

Na našem treningu eFacilitator: veščine spletne facilitacije, s katerim začnemo v torek, 6.10. bomo torej še bolj lahkotno pripravili udeležence na izvedbo obravnavanih metod.

Več o programu

Dragana P.